Dünyanın Soğuk Ülkesi - Norveç

Kuzeyin Soğuk ama bir o kadar da çekici ülkesi, Doğal güzelliği, mimarisi, yaşam standartları ve garip yasaları ile son derece sıradışı ülkesi. Norveç'i tanıdıkça her yönüyle başka bir gezegende yaşadıklarını düşünmemek elde değil. Bu yazımda Norveç hakkında bilgiler paylaşacağım.



Norveç'te hapishanelerde her mahkum sınırsız internete sahip, her birinin plazma televizyonu, özel duşu ve isterlerse tek kişilik lüks sayılabilecek odalarda kalma hakları var. Ancak suç oranı çok düşük hatta 2. Dünya Savaşından buyana öldürülen Polis sayısı sadece 10 evet doğru okudunuz sadece 10.

Norveç yaşam standarttı En Yüksek olan Üç ülkeden biri ve günde sadece ortalama 6 saat mesai yapıyorlar. İnsanlar aileleri ile arkadaşlarıyla vakit geçirmeli, gezmeli ve kişisel gelişimlerine zamanları olmalı iş ise 2. planda kalmalı. Çünkü mutlu bireylerin, boş vakti bol olan insanları, kısa mesai saatlerinde verimlerinin daha yüksek olacağını düşünüyor devlet.

Nüfusu ise sadece 6 Milyon ve en kalabalık şehri olan Oslo'da 650.000 Kişi yaşıyor. Buna rağmen devlet yüksek binalar yapmak yerine Norveç kültürüne uygun doğasıyla bütünleşik, küçük ve renkli yapıları tercih ediyor. Çünkü doğayı korumanın mutlu bir hayata sahip olmak için en önemli şey olduğunu düşünüyorlar. Bu nedenle hayvanlara özel bir ilgi var. Örneğin köpeğinizin yaşam kalitesini yükseltmeyecek ise onu kısırlaştırmak bile yasak. Hayvan hakları ihlallerinin ciddi hapis cezaları var. Ev hayvanlarının ise kötü muameleye kalıp, kalmadığı sık sık devlet tarafından kontrol ediliyor.

Ülkede 450.000 göl var ve doğa insanların en büyük eğlencesi. Nüfusun çoğu göl kenarlarında ve köylerde eski tarzda yapılmış evlere sahip ve Dünyadan kopmak istediklerinde buralara gelip tam manasıyla herkesten uzak ilkel bir hayat sürebiliyorlar. Yaban hayvanları insanlara o kadar çok alışmış ki kasabaların merkezlerinde bile yabani geyiklere rastlayabilirsiniz.



Devlet ünlü olmasanız da her yazarı ve sanatçıyı potansiyel bir yetenek olarak görüyor ve onlara destek çıkıyor. Örnek vermek gerekirse kitap yazmak isteyen birine devlet aylık maaş bağlıyor ve kitap bitene kadar bu maaşı ödüyor. Kitap çıktıktan sonrada destek kesilmiyor. Her kütüphane yeni çıkan kitapları belli sayıda almak ve halk ile bu kitabı buluşturmak için görevlendirilmiş durumda. Buda bir şeyler üretmek isteyen insanlar için güven demek.



Elbette iklim kış aylarında çok soğuk ve hayatta buna göre şekilleniyor. Bu mevsimlerde genelde kamp, orman yürüyüşü, dağcılık ve kayak sporu ön planda. Herkesin evine en fazla 20 dakika mesafede kayak merkezi var ve ormanlar ise zaten şehirlerle bitişik. Binlerce dağ bulunması ise ekstrem sporlar için çok uygun bir ortam oluşturuyor.



Yazın ise ülkenin önemli bir bölümünde hava sıcak olduğu için denizler girilebilecek kıvamda oluyor. Bir çok kumsal ve göl var. Hatta kış aylarında bile karların arasında yüzen insanlar görebilirsiniz. Sıcak su kaynaklarının olduğu bu göllerde insanlar kışın yüzmeyi çok seviyorlar. Gençlerse hem yaz hem kış kamp yapmayı tercih ediyor. Bu etkinlikleri yaparken doğanın görsel şöleni olan kuzey ışıklarını izlemekte Norveçlilerin en büyük şanslarından biri olsa gerek. Kuzey ışıkları Dünyanın manyetik alanı ile güneşten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu gökyüzünde ortaya çıkan doğal ışımalardır. Bu görüntüyü Norveçin büyük bölümünden izleyebilirsiniz.



Norveç aslen bir Monarşi olsa da Kraliyet ailesi sadece sembolik olarak var. Söz hakkı tamamen mecliste. Orta doğu ülkelerinde ki gibi kralların sınırsız haklara sahip olduğu bir Monarşi sistemi değil bu. Kralın devlet yönetiminde doğrudan bir etkisi yok. Daha çok tarihsel bir değer niteliği taşıyor ve yasalar çerçevesinde herkes eşit durumda.

Halkın %70 Protestan olsa da insanlar kendilerini ateist olarak tanımlıyorlar. Birde önemli Müslüman göçmen nüfusu var genellikle Arap ülkelerinden gelen göçmenlerde diğer dünya ülkelerinden daha fazla haklara sahip. 130'dan fazla Müslüman derneği bulunmakta. Göçmen ailelerin bazıları çocuklarının Hristiyanlarla aynı okulda okumasını istemediği için devlet Oslo şehrinde sadece Müslümanların gidebileceği bir okul bile açtı. Aynı zamanda Norveç yaşam standartlarının Avrupa'dan daha yüksek olması nedeniyle Avrupa Birliğine girmeyi reddetmiştir. Bu karar yapılan referandum sonucu halk tarafından alınan bir karar.

Devlet temel olarak doğayla iç içe bir ülke anlayışına sahip, hem dağlık olması hemde çevreyi koruma amaçlı olarak genellikle şehirler arası yollar, köprü yada tünel olarak yapılıyor. 21 Kilometrelik Dünyanın en uzun tüneli de Norveç'dedir. Bu anlayış onlarda masalsı bir mimarinin de oluşmasını sağlamış. Evleri ve diğer yapılarıyla neredeyse her sokak bir fotoğraf karesi niteliğinde.

Burası Borgund Steve Kilisesi, tam 800 yıllık ve ahşap olmasına rağmen çok iyi korunmuş durumda.


Çarlinin çikolata fabrikası isimli ünlü romanı ve filmi birçoğunuz biliyorsunuz. Filmdeki evler, ortam Norveç'ten esinlenerek tasarlanmış ve yine filmdeki marka Norveç'in ünlü çikolata markası  Freia'dan esinlenmiştir.


Norveç, eşit haklar, hukukun ve doğanın üstünlüğü zemininde insanların yarınını düşünmeden güven içinde yaşayabilecekleri, siyasi tartışmaların veya ırksal ve dinsel bölünmelerin yaşanmadığı bir ülke.

Umarım bir gün tüm insanlık aynı anlayış ve özgürlük çerçevesine erişebilir. Sizde Norveç hakkındaki görüşlerinizi yorum alanına yazabilirsiniz.


Yorumlar