Kıta Ülkesi: Avustralya

Resmi adı Avustralya Milletler Topluluğu olan, Avustralya Güney Yarım Kürede yer alan bir kıta ülkesidir. Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus arasında yer alır. Çevresi Denizler ve Okyanuslarla çevrilidir. Avustralya Dünyanın genelinden çok uzak bir konumdadır. Avustralya 7,692,024 km2  yüz ölçümüne sahiptir. Yüz ölçümü bakımından o kadar büyük bir ülkedir ki Rusya, Kanada, Amerika,Çin ve Brezilyanın ardından Dünyanın en büyük yüz ölçümüne sahip 6. ülkesidir. 



Avustralya'nın tarihi geçmişi çok eski zamanlara dayanır. Yapılan araştırmalar sonucunda Avustralya'ya yerleşen ilk insanlar yaklaşık 50.000 yıl önce Güney Doğu, Asya'dan suları geçerek buraya geldi. Bu insanların günümüzde Avustralya yerlisi olan Avustralya Aborjinlerin Atası olduğu düşünmektedir. Tarihte özellikle Mezopotamya ve çevresinde insanlık gelişip, çağ atlarken. Avustralya kıtası yerlileri bu gelişimden uzak kaldı. Çünkü Avustralya konum olarak çok uzakta olup, Dünyadan izole bir hayat sürüyordu. 

İnsanlar bu kıtaya çok eski tarihlerde yerleşseler de pek gelişemediler. Avcı Toplayıcı olarak yaşamın ötesine geçemediler. Avrupalılar coğrafi keşifler sırasında Dünyanın her yerini dolaşıyor ve keşfediyorlardı. Bir gün yolları Avustralya kıtasına düştü. Tıpkı Amerika Kıtası gibi burası da Avrupalar tarafından keşfedilmiş oldu. Resmi kayıtlara göre Avustralyayı ilk keşfeden Avrupalı Willem Janszoon keşfetmiştir. 1606 yılında Avustralya'ya gelmiştir.

Willem Janszoon
 

17. yüzyıl boyunda Hollandalılar bölgenin haritasını çıkartmış, keşifler yapmış ama bölgede herhangi bir yerleşme olmamıştır. İngiliz denizci James Cook 1770 yılında Britanya için Avustralya'nın doğu kıyısının haritasını çizmiştir. Bu toprakları Britanya İmparatorluğuna katmıştır ve Avustralya dönemin, üzerinde Güneş batmayan ülkesi olarak anılan en güçlü İmparatorluk haline gelmiştir. Bir dönem İmparatorluğun en zengin ve en önemli kolonisi olmuştur. 1 Ocak 1901'de Avustralya'da ki 6 eyalet tek bir Anayasa altında bir araya geldi. Avustralya bir millet oldu. 2. Dünya Savaşında, Birleşik Krallık, Asya'da şok edici yenilgilere uğradı. Avustralya, Japonya'nın işgal tehdidiyle karşı karşıya kaldı. Böylece uzun zamandır İngiltereyi kendisine müttefik ve koruyucu olarak gören Avustralya, bu görüşünü değiştirmesi sonucu ABD'ye yakınlaşmaya başladı.



1951 yılında Avustralya ve ABD bugün bile devam eden Askeri Müttefiklik anlaşmasını imzaladı. Avustralya ve Birleşik Krallık arasında geçmişte birçok yasal bağlantı kurulsada bunlar zaman içerisinde sonlandırılmıştır. 1986 yılında Avustralya Akti ile son yasal bağ sona ermiştir. 

2. Dünya Savaşından sonra Avustralya'ya, Avrupa'dan gelen tüm göçmenler desteklendi. Böylece Avustralya'nın Kültürü, Nüfusu ve Görüntüsü değişerek bugünkü halini aldı. Günümüzde Avustralya Nüfusu 25Milyonu geçmiştir. Ülkenin çok büyük olduğunu göz önünde bulundurursak, Avustralya'nın geniş arazilerinde çok az insanın yaşadığını hatta bazı bölgelerde kimsenin yaşamadığını anlayabiliriz. Avustralya'nın resmi dili İngilizcedir. Bölgede yaşayan insanların %85'den fazlası İngilizce konuşmaktadır. Ayrıca ülkede yaşayan insanların %12'si yerli dilleri konuşmaktadır.

Avustralya'da yaşayan insanların büyük çoğunluğu Dünyanın farklı yerlerinden gelen ve buraya yerleşen insanlardır. Ülkenin %37'si Avustralyalı, %31'i İngiliz, %9 İrlandalı,%7'si İskoç,%4 İtalyan,%4 Alman, %4'ü Çinli ve geri kalanı diğer ülkelerdir. 

Avustralya'nın Güney Doğusunda bulunan Canberra şehri ülkenin başkentidir. Şehirde 375.000 Fazla insan yaşamaktadır. Canberra'nın biraz Kuzeyinde yer alan ve okyanusa kıyısı olan Sydney, Avustralya'nın en büyük şehridir. Sydney adını tüm Dünya'ya duyurmuş şehirlerden biridir ve kıtanın en eski yerleşim yerleri arasında yer alır. Ülkenin Ekonomisi dahil pek çok alanda merkezi olan belkide ne önemli şehridir. 

Avustralya'da herhangi bir din ülkenin resmi dini olarak kabul edilmemiştir. Ülkede yaşayan insanların %60 Hristiyandır. Bu Hristiyanları neredeyse yarısı Katoliktir. İnsanların %20'i herhangi bir dine inanmamaktadır. Geriye kalan azınlık ise diğer dinlere inanmaktadır. 

Avustralya bayrağını belirlemek için 1901 yılında uluslararası bir yarışma düzenlenmiştir. Yarışma sonucunda  bayrağın şekli ve tasarımı İngiliz ve Avustralya hükümeti tarafından onaylanmıştır. 1934 yılında Avustralya bayrağı bugünkü halini almıştır. 1954 yılına gelindiğinde Avustralya bayrağı yasal olarak kabul edilmiş ve tüm Dünya'ya tanıtılmıştır.



Avustralya Para Birimi, Avustralya Dolarıdır. Ülkede kişi başı milli gelir 45.000 dolardan fazladır. Yoksulluk oranı yok denilecek kadar düşüktür, kısacası Avustralya Dünya'nın zengin ülkeleri arasında yer alır. Avustralya'nın ekonomisi büyük ve güçlüdür. Dünyanın en büyük 13. Ekonomisidir. 

Tarım ve Hayvancılık ülke ekonomisinde önemli bir yer tutar. Büyük ölçüde Et,Tahıl,Yün ve Meyve-Sebze üretebilen bir ülkedir. Yaşam kalitesi bakımından Dünyanın ilk sıralarında ki ülkelerden biridir. Bazı şehirleri Dünyanın en yaşanılabilir şehirleri olarak gösterilir. Kömür ve Elmas ihracatında Dünyanın ilk sıralarında gelir. Gıda, Madencilik ve Elektronik en önde gelen sektörlerdir. Eğitime önem veren bir ülkedir ve eğitim seviyesi kaliteli ve çok yüksektir. 

Avustralya'nın yönetim şekli Anayasal Monarşidir. Avustralya'nın büyük kısmında ılıman iklim hakimdir geri kalan kısımda tropikal iklim görülür. Yıl boyunca yağışlarda büyük farklılıklar gözlemlenebilir. Kurak ve nemli dönemler olur. Avustralya doğal güzellik bakımından çok zengin ülkedir. Sayısı milli park, doğal yaşam alanı vardır. Ülkede çok fazla bitki ve hayvan türü yaşar.



Yaşamak için her ne kadar güzel bir ülke olsa da, Avustralya tehlikeli ve zehirli hayvanlarıyla adını sıkça duyurmuştur. Örneğin Denizde yüzerken Köpek Balığı saldırısına uğrayabilirsiniz. Kıtanın farklı yerlerinde zehirli ve ölümcül yılan türleri, örümcekler ve benzeri canlılar vardır. Timsah gibi son derece tehlikeli ve yırtıcı hayvanlar yaşar. Bunanla birlikte koala, kanguru gibi sevimli ve zararsız hayvanlar Avustralya'ya özgü hayvanlar arasında yer alır.
 

Yorumlar